Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΣΟΒΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗΌτι και να πούμε είναι λίγο, μπροστά στην Χάρη του Θεού μας. Δείτε το σχετικό βίντεο.

Ενα από τα έξι μωσαϊκά αγγέλων που βρίσκονται στο μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ανακαλύφθηκε από ειδικούς, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ηurriyet». Πρόκειται για κρυμμένο και καλυμμένο από γύψο και μέταλλο, εδώ και 160 χρόνια, μωσαϊκό. Το μωσαϊκό, με διαστάσεις 1,5 μ. μήκος και 1 μ. πλάτος, είχε δει για τελευταία φορά ο ελβετός αρχιτέκτονας Γκασπάρ Φοσάτι, που είχε αναλάβει την ανακαίνιση του μουσείου, κατά το διάστημα μεταξύ 1847 και 1849, καθώς και ο τότε τούρκος σουλτάνος Αμπντούλμεσιντ. Οι ειδικοί εξεπλάγησαν με την πρόσφατα αποκάλυψη, καθώς το μωσαϊκό, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.
Μετά την άλωση της Πόλης το 1453, οι Τούρκοι, αντί να μετακινήσουν τα μωσαϊκά της Αγίας Σοφίας, τα κάλυψαν με μέταλλο και γύψο. Η θέση του άρτι αποκαλυφθέντος μωσαϊκού βρίσκεται στην τριγωνική αψίδα που στηρίζει τον θεόρατο θόλο του ναού. Υστερα από τουλάχιστον δέκα ημέρες διαρκούς εργασίας, οι ειδικοί αφαίρεσαν πολλές στρώσεις από πλαστικό και μέταλλο και κατόρθωσαν να ξεσκεπάσουν τον άγγελο. Η πραγματική ηλικία του μωσαϊκού θα προκύψει έπειτα από ειδικές αναλύσεις στις οποίες θα προβεί η Επιστημονική Επιτροπή της Αγίας Σοφίας και αφού συγκρίνει τα αποτελέσματα με άλλα, παρόμοια μωσαϊκά. Εξι άγγελοι αποτελούν το σύνολο και ένας εξ αυτών περιγράφεται στη Βίβλο ως ο Ησαΐας.
Οταν ο γύψος που κάλυπτε το μωσαϊκό άρχισε να ξεφτίζει, ο Σουλτάνος ζήτησε από τον ιταλό αρχιτέκτονα να το αφαιρέσει και στη συνέχεια να το καλύψει εκ νέου με καινούργιο. Ωστόσο ο Φοσάτι κρατούσε σημειώσεις από τις εργασίες και τις περιέλαβε σε ένα σχετικό βιβλίο, βασική πηγή για μωσαϊκά της εποχής, το οποίο όμως, δυστυχώς, δεν κατάφερε να επιβιώσει ως τις ημέρες μας.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=280194&ct=4&dt=25/07/2009#ixzz0sEz4f3m6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου