Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΑΓΙΟΣ ΘΕΡΑΠΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΙΤΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ




Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΙΤΙΟ 


Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές ο Άγιος Θεράπων υπήρξε επίσκοπος Κιτίου πριν από τον 7ο αιώνα. Στη Λάρνακα υπήρχε ο τάφος του Αγίου [πίσω από σταθμό πετρελαιοειδών και δίπλα στο Γυμνάσιο Δροσιάς], πάνω στον οποίο κτίστηκε εκκλησία. Στη θέση αυτή κτίστηκε αργότερα το μουσουλμανικό τέμενος Ττουραπή [ερείπια του σώζονταν προ μερικών ετών], ονομασία που προήλθε από το όνομα του Αγίου στα Αραβικά [Turabo=Θεράπων]. Έτσι για τους χριστιανούς ήταν ο τάφος του «αϊ Χαράπου», ενώ για τους μουσουλμάνους ο τάφος κάποιου τούρκου δερβίση. Σε χειρόγραφο συναξάρι του ναού του Αγίου Θεράποντα Αγκλεισίδων διαβάζουμε τα εξής: «Ο τάφος του και το ασκητήριόν του, ευρίσκεται καθώς το ιστορούσιν εις την χώραν του Λαρνάκου, [εις τοποθεσίαν ονομαζομένην Ττουταπή σεχή]. Μάλιστα δε του έκτισαν εκκλησίαν και κελλιά ως μοναστήριον με μεγάλο περιβόλι…». Ο τάφος του Αγίου που ήταν ταυτόχρονα και ναΰδριο [μικρός ναΐσκος, στη θέση αρχαίου τάφου της κλασσικής περιόδου], ήταν μια υπόγεια διπλή αίθουσα κάτω από το τέμενος, όπου φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγίου Θεράποντα. Σε αρκετές πηγές είναι γνωστός ως Άγιος Άραβας [Saint Arab], που τον σέβονταν όχι μόνο οι χριστιανοί αλλά και οι μουσουλμάνοι.
Οι περισσότερες εκκλησιαστικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Άγιος Θεράπων ο Ιερομάρτυς, Επίσκοπος Κιτίου, μαρτύρησε από τους εθνικούς [ειδωλολάτρες] που υπήρχαν στο νησί. Τούτο συνέβη το πρώτο μισό του 7ου αιώνα. Τα ιερά λείψανα μεταφέρθηκαν στη Κωνσταντινούπολη κατά το 691 μ.Χ., όταν οι Κύπριοι με εντολή του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Β’ του Ρινότμητου [685-695 μ.Χ.], εγκατέλειψαν την Κύπρο λόγω των αραβικών επιδρομών και εγκατεστάθηκαν στον Ελλήσποντα, στην πόλη Αρτάκη. Κατά την αναγκαστική αυτή μετοικεσία οι Κύπριοι μετέφεραν μαζί τους και τα ιερά λείψανα των Αγίων τους, ανάμεσα στα οποία και του Αγίου Θεράποντα.


Ο τάφος του Αγίου Θεράποντα. 

Παραμελημένος για χρόνια 

από τη Μητρόπολη Κιτίου
Δυστυχώς σήμερα ο χώρος [πίσω απο τον σταθμό βενζίνης], παραμένει χωρίς καμμιά φροντίδα από αυτούς που θα έπρεπε να ενδιαφερθούν για το ιερό αυτό κομμάτι της εκκλησιαστικής ιστορίας μας. Στις Αγκλεισίδες βρίσκεται η μοναδική εκκλησία σε ολόκληρη την Κύπρο, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Θεράποντα, Επίσκοπο Κιτίου, ενώ λίγοι γνωρίζουν πως ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Θεράποντα στο Γουδί Αθηνών, ανήκει στο μεγάλο αυτόν Άγιο που διετέλεσε Επίσκοπος Κιτίου.


Βιβλιογραφία: Παντελής Παρίδη, Ο Άγιος Θεράπων Επίσκοπος Κύπρου, Λάρνακα 2004


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου