Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου στην Κύπρο μας

Θερμής υποδοχής από τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο έτυχε το πρωί στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, τους Μητροπολίτες, Καρπασίας, Μεσαορίας και Μόρφου.

Της υποδοχής ακολούθησε Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προϊσταμένου του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Σε προσφώνησή του προς τον Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Κιτίου εξέφρασε τη «μεγάλη χαρά και εγκαρδιότητα, το βαθύτατο σεβασμό και την ανυπόκριτη και ειλικρινή αγάπη» με τις οποίες ο κλήρος και ο λαός υποδέχεται τον Πατριάρχη στη Λάρνακα «τη νέα Βηθανία, τη δεύτερη πατρίδα του Αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού, Λαζάρου του τετραημέρου».

Ο Κιτίου Χρυσόστομος σημείωσε ωστόσο ότι «τη μεγάλη χαρά μας από την επίσκεψη και ιεραποδημία στη πατρίδα μας, τη νήσο των Αγίων και των μαρτύρων, επισκιάζει η αδυναμία μας να σας ξεναγήσουμε στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της αγιοτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και στα άλλα μοναστήρια και εκκλησίες μας στην Βόρεια Κύπρο, τα οποία για 38 τώρα χρόνια καταπατεί και συλεί με τη βία των όπλων, ο τουρκικός κατοχικός στρατός».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η θλίψη, ο πόνος και η λύπη μας όσο περνά ο χρόνος μεγαλώνουν, γιατί βλέπουμε όλα αυτά τα μνημεία της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής μας, μα και της παγκόσμιας κληρονομιάς, να δέχονται απροστάτευτα τη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα την καταστροφή και την εξαφάνιση».

Ο Μητροπολίτης Κιτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πρόσφυγες οι οποίοι «εκδιωγμένοι από τα πάτρια εδάφη, παραμένουν μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους» αλλά και στους συγγενείς των αγνοουμένων, την πιο «τραγική πτυχή του δράματος» της τουρκικής εισβολής, που όπως ανέφερε «παρ' όλο που έχουν περάσει 38 χρόνια από την εξαφάνιση των αγαπημένων τους προσώπων, εξακολουθούν να περιμένουν να πληροφορηθούν την τύχη τους».
Αφού ανέφερε ότι «δεν απαιτούμε τίποτε περισσότερο απ' ο΄τι μας ανήκει και ότι το δίκαιο επιτάσσει, μια ειρηνική Κύπρο, χωρίς στρατούς κατοχής και κατοχικά στρατεύματα, μια Κύπρο στην οποία θα εφαρμόζονται πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο επιβάλλει».
Ο Μητροπολίτης Κιτίου κάλεσε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων να προσευχηθεί μπροστά στον Πανάγιο Τάφο, στον φρικτό Γολγοθά και στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ για το λαό μας, για την ελευθερία και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη Κύπρο, για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες».

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κιτίου και τους συνεργάτες του για «την θερμή υποδοχή» της οποίας έτυχε ο ίδιος και η συνοδεία του και ευχήθηκε στον κλήρο και το λαό της Μητροπόλεως Κιτίου «την φωτιστική και ενισχυτική ενέργεια και χάριν και ευλογίαν του Παναγίου και Ζωοδόχου τάφου του Αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού δι'αύξησιν και πρόοδον εν έργοις αγαθοίς χάριν του αγαθού του κοινωνικού συνόλου και σύμπαντος του Κυπριακού Ελληνισμού».

Πρόσθεσε ακόμα ότι πέραν από τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με την Μητρόπολη Κιτίου, τις δύο Εκκλησίες συνδέει «το πρόσωπο του Αγίου Λαζάρου, φίλου του Χριστού, τον οποίον ο Κύριος τετραήμερος ανέστησεν, πιστούμενος την κοινή ανάστασιν προ του πάθους Αυτού».

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είπε ακόμα ότι η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου «είναι εμπεπιστευμένη τον τάφο του Αγίου Λαζάρου, εις τον οποίο ενταφιάσθη μετά τον δεύτερο θάνατο και την έξοδον αυτού προς την αιωνιότητα εν αναμονή της καθολικής αναστάσεως» ενώ παράλληλα υπάρχει και ο «απαράμιλλου κάλλους» ιερός ναός και η πηγή αγιασμού.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων από τον Μητροπολίτη Κιτίου και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και αντιστρόφως και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πομπή προς το Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου όπου κλήρος, πλήθος κόσμου και μαθητές χαιρέτησαν τον Πατριάρχη Θεόφιλο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και της συνοδείας του από το Μητροπολίτη Κιτίου, στον Ναό του Αγίου Λαζάρου και στο Μουσείο του ναού.

Από romfea.gr


Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΥΘΡΩΝ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΙΩΤΑΤΗΝ ΑΡΙΧΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ..

ΕΡΩΤΗΜΑ:- Σεβασμιοτατε άγιε Κιτίου, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, η περιοχή η οποία υπηρετείτε, αποτέλεσε αρχιοτάτη Επισκοπή με Επίσκοπο τον Άγιο Θεράποντα. Υπάρχει μάλιστα και ο Τάφος του Αγίου Θεράποντα στην περιοχή σας, ο οποίος Τάφος, λόγω της αδιαφορίας σας, έχει αφεθεί στο έλεος του θεού. Καλό λοιπόν θα είναι, να σχοληθείτε λίγο με τον εν λόγω Ταφο του "προκατόχου σας Αγίου Θεράποντα", και τα χρήματα της "αναταλλαγής των Δώρων, να τα αξιοποιήσετε για να μην καταρεύσει αυτή η Πηγή του αγιασμού σας, γιατί να ξέρετε ένα πράγμα.. : Θα δώσετε λόγο στον Άγιο Θεράποντα, ως Επίσκοπος με Ιερομάρτυρα Επίσκοπο!!

                                                                                                           Με τιμή
                                                                                 Ιερό Ιδ. παρεκκλήσιο Αγίου Θεράποντος
                                                                                 Επισκόπου Κύπρου στις Ερυθρές Αττικής          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου