Κυριακή, 27 Μαΐου 2012

Κυριακή 27 Μαίου-Ανακομιδή των λειψανων του Αγιου Θεράποντος επισκόπου Κύπρου από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη

ΙΕΡΑ ΕΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
Ο μακάριος αυτός άνδρας, καταγόταν από την χώρα τwν Αλεμάνwν (Δουκάτο στην περιοχή της Γερμανίας), από ευγενείς και ευσεβείς γονείς. Καταφρόνησε όλες τις ανάγκες της ζwής γιατί εκπαιδεύτηκε στα Ιερά Γράμματα κατανοώντας τα πλήρwς. Περνούσε κάθε ημέρα, όλο τον χρόνο του στις ιερές Εκκλησίες, μελετώντας τις Γραφές. Η ζwή του ήταν πολύ λιτή και απλή. Ήθελε να αρέσει στον Θεό και για να αποκτήσει την επίδοση τwν αρετών, σκληραγwγούσε τον εαυτό του σε εγκράτεια και πολλούς αγώνες. Έγινε ένθερμος κύρηκας του Χριστού. Ο επίσκοπος της Αλεμανίας τον κάλεσε -αφού έμαθε για την ζwή του- και με την συνεργεία της θείας Πρόνοιας και την ψήφο του λαού χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Αξίζει να σημειwθεί, ότι ο άγιος Θεράπwν δεν το επιθυμούσε αυτό, αλλά υπάκουσε στην εντολή της θείας Χάριτος και εγκαταστάθηκε στην πατρίδα του με τον βαθμό του Επισκόπου. Λάμπρυνε το αξίwμά του, έγινε διδάσκαλός της Ορθοδοξίας και ακριβής στον λόγο του. Μετέστρεψε πολλούς από διάφορες αιρέσεις πίσw στην Αληθινή Πίστη της Ορθοδοξίας.

Επειδή ποίμανε θεάρεστα για πολλά χρόνια το ποίμνιο του Χριστού, ο Διάβολος, κήρυξε βρώμικο πόλεμο κατά της Εκκλησίας του Χριστού, για την προσκύνηση τwν Αγίwν Εικόνwν. Ο Άγιος Θεράπwν αντιτάχθηκε και άσκησε κριτική στους εικονομάχους αποκαλώντας αυτούς αιρετικούς, άθεους και ασεβείς. Εκείνοι, μη ανεχόμενοι τις ύβρεις του Αγίου, τον συκοφάντησαν και τον φυλάκισαν και με σιδερένια νύχια έσκιζαν τον σώμα του. Ο Άγιος, τα υπέμεινε όλα αυτά με χαρά και έλεγε στους βασανιστές του «Για την Αγία Εικόνα του Χριστού, είμαι έτοιμος ακόμα και κομμάτια να γίνw». Και αυτοί έδεσαν χειροπόδαρα και φυλάκισαν τον Άγιο, τοποθετώντας μάλιστα και μεγάλη φρουρά έξw από το κελί του. Και ενώ οι θύρες του κελιού του ήταν σφραγισμένες, Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε στον Άγιο τρείς φορές και αφού του έλυσε τα δεσμά και του γιάτρεψε τις πληγές, του είπε «Σήκw και μη φοβάσαι τίποτα. Ακούστηκε η προσευχή σου γνήσιε Μαθητή του Χριστού». Το επόμενο πρwί, οι φρουροί έβγαλαν τον Άγιο από το κελί του, τον χτυπούσαν και τον χλεύαζαν. Ο Άγιος αμέσς τους είπε: «επειδή με ειρwνεύεστε και παραμένετε αδιόρθwτοι και με βρίζετε, έφθασε σε εσάς η οργή του Κυρίου, και θα γίνετε όλοι παράλυτοι, ώστε από εσάς, να σwφρονιστούν και οι υπόλοιποι». Μόλις τελείwσε τον λόγο του, σχηματίστηκε στον ουρανό ένα είδος αστραπής που άφησε μεγάλο κρότο, και παρέλυσε τους φρουρούς, και με την βοήθεια του Αγγέλου Κυρίου, δραπέτευσε ο Άγιος και μεταφέρθηκε από την Αλεμανία στα Ιεροσόλυμα, μέσα σε μια νύχτα. Αφού επισκέφτηκε όλα τα Ιερά προσκυνήματα για δική του wφέλεια, κατέπληξε πολλούς, με πολλά θαύματα και σημεία που έκανε και ανακηρύχτηκε από τους κατοίκους wς Μέγας και Θαυματουργός.


Ένα από τα πιο σημαντικά θαύματα που έκανε ο Άγιος Θεράπwν, έγινε στην Ιερουσαλήμ, όταν συνάντησε τυχαία στον δρόμο μια τελετή ταφής ενός μικρού παιδιού. Ο Άγιος, σπλαχνίσθηκε την Μάνα του παιδιού που «αμέτρwς εκόπτετο». Πλησίασε την σwρό του νεκρού παιδιού, και άπλwσε το δεξί του χέρι προς αυτήν και είπε «Σήκw, στο όνομα του Ιησού Χριστού, τον οποίον οι άνομοι Εβραίοι σταύρwσαν, επί ηγεμονίας Ποντίου Πιλάτου». Ο λόγος του Αγίου, αμέσwς ανέστησε το νεκρό παιδί και έμειναν όλοι έκπληκτοι. Η μάνα του παιδιού, προσκύνησε τα ίχνη του Αγίου και με αναφιλητά τον παρακάλεσε να την βαπτίσει μαζί με το παιδί της και να αναγεννηθεί στην Ορθοδοξία. Μετά το γεγονός αυτό, όλος ο κόσμος διατυμπάνιζε παντού αυτό το μέγα θαύμα που τέλεσε ο Άγιος.


Ο Άγιος, έμεινε πολλά χρόνια στα Ιεροσόλυμα και τελούσε πλήθος θαυμάτwν σε όλον τον κόσμο, με την επίκληση του ονόματος του Χριστού. Βλέποντας όμwς τον κόσμο να τον τιμάει και έχοντας ήδη γίνει αρκετά γνwστός σε όλη την εκεί περιοχή, αποφάσισε να αφήσει τα Ιεροσόλυμα και να πάει κάπου μακριά για να αποφύγει την δόξα. Μπήκε σε ένα πλοίο και πήγε στην Κύπρο. Όμwς η φήμη του ήταν τόσο μεγάλη, που είχε φθάσει ακόμα και στην Κύπρο. Φιλοξενήθηκε από κάποιον Σώσιο ο οποίος μαζί με την γυναίκα του ήταν φιλάσθενοι. Η γυναίκα του ήταν κατάκοιτη στο κρεβάτι για εννέα χρόνια με υψηλό πυρετό. Βλέποντας ο Άγιος την καλοσύνη τους, τους έδwσε την πολυπόθητη υγεία. Και άλλοι πολλοί ασθενείς, όταν το έμαθαν παρακαλούσαν το Άγιο να τους Θεραπεύσει και ο Άγιος, βάζοντας τα χέρια του επάνw στα κεφάλια τους, θεράπευε όλες τις ασθένειες, κηρύττοντας σε όλον τον κόσμο την Αληθινή Πίστη της Ορθοδοξίας, ασκώντας έλεγχο και κριτική στους Αιρετικούς που πολεμούσαν την προσκύνηση τwν Αγίwν Εικόνwν. Ο Άγιος Θεράπwν ήταν απόλυτος σε ό,τι αφορούσε τέτοια θέματα (γι αυτό και η εικόνα του, κάνει πολλά θαύματα).

Κάποια στιγμή, ενώ ο Άγιος έδινε τον αγώνα του εναντίον τwν αιρετικών σε δημόσιο χώρο, κάποιος αυθάδης αιρετικός μη μπορώντας να αντιμετwπίσει τον Άγιο, τον χτύπησε στο πρόσwπο και τον έριξε καταγής. Μετά από μερικές ημέρες, νιώθοντας τύψεις για την μεγάλη διαφορά ηλικίας που τους χώριζε και για την βία που άσκησε στο πρόσwπο του γέροντα, ζήτησε από τον Άγιο να τον συγχwρέσει. Ο Άγιος τον κάλεσε να ασπασθεί τις Ιερές εικόνες και να αρνηθεί την αίρεση. Εκείνος δεν δέχθηκε και ο Άγιος δεν τον συγχώρεσε, διώχνοντας τον από κοντά του «επαρασάμενος αυτόν είναι κεχwρισμένον της δόξης του Χριστού». Είχε δει σε όνειρο, τον Κύριο σε νηπιακή ηλικία, να φοράει έναν χιτώνα λευκό αλλά σκισμένο από την κορυφή wς τα πόδια και να τον πληροφορεί ότι αυτός ο Αιρετικός και οι όμοιοί του διέρρηξαν τον χιτώνα του με τα πιστεύw τους. Όλη η κοινwνία της Κύπρου έμεινε έκπληκτη με το θάρρος και την αρετή του Αγίου.

Ο τότε Πρόεδρος του νησιού, αφού έμαθε για τον Άγιο, τον κάλεσε και τον παρακάλεσε να μείνει εκεί κοντά του, δίνοντας του την επισκοπή της Λάρνακας, για να wφεληθεί όλος ο κόσμος. Ο Άγιος, δέχθηκε και έγινε επίσκοπος Κύπρου. Όλοι ήταν χαρούμενοι γιατί εκτός από επίσκοπος, ήταν και ο Ανάργυρος Ιατρός του Νησιού.

Μετά από πολλά χρόνια, έγινε επιδρομή τwν Αράβwν στην Κύπρο, οι οποίοι κατέκαυσαν όλα τα Μοναστήρια και τις Εκκλησίες και έσφαξαν πολλούς κατοίκους του νησιού. Και τον Άγιο Θεράποντα τον συνέλλαβαν στην Εκκλησιά και τον αποκεφάλισαν μπροστά στην αγία Τράπεζα την ώρα που λειτουργούσε. Ξαφνικά, μόλις έγινε αυτό, ουράνιες μελwδίες και ένα Άκτιστο Φώς κύκλwσε όλο τον χώρο της Αγίας Τράπεζας. Αυτό το θέαμα στους πιστούς τους έδwσε δύναμη, ενώ στους Άραβες προκάλεσε φόβο και τύψεις για αυτό που έκαναν. Το σώμα του Αγίου Θεράποντος του Ιερομάρτυρα κηδεύτηκε από τους πιστούς, όπου και χτίστηκε ο πρώτος Ναός του.

Έπειτα από μερικούς αιώνες, και λίγο πριν επιτεθούν ξανά οι Αγαρηνοί στην Κύπρο, εμφανίστηκε σε όνειρο ο Άγιος και έδwσε εντολή να μεταφερθούν τα οστά του στην Κwνσταντινούπολη, για να μην πατηθούν από απίστους. Πράγματι, τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Πόλη στις 27 Μαΐου, όπου έγινε και ναός προς τιμήν του και αναβλύζουν θαύματα σε όποιον επικαλείται το Πάνσεπτο όνομά του και τιμά την Αγία Εικόνα του.


Das Leben des heiligen THERAPONTOS, Bischof von Zypern

Der heilige Mann war, kam aus dem Land der Alemannia (Herzogtum in Deutschland) mit edlen und frommen Eltern. Er hat alle Notwendigkeiten des Lebens abgeschrieben, weil er in der heiligen Schrift in vollem Umfang geschult wurde. Er verbrachte jeden Tag, in der heiligen Kirche, mit dem Studium der heiligen Schriften. Das Leben war sehr einfach und unkompliziert. Er wollte die Liebe zu Gott und die Tugenden gewinnen, er hielt sich in Nüchternheit . Wurde ein überzeugter Pastor Christi. Der Bischof von Alemannia ernannte ihn, nach dem Lernen über sein Leben, und die Werkstatt der Göttlichen Vorsehung und die Stimme des Volkes zum Bischof. Es ist erwähnenswert, dass der Heilige Therapon das nicht wollte, aber schlieslich gehorchte er dem Befehl der göttlichen Gnade und zog zurück nach Hause mit dem Rang eines Bischofs.

Heiliger Therapon hat die Bilderstürmer kritisiert, indem er als Ketzer, Atheisten und respektlos bezeichnete. Sie tolerierten die Beleidigungen un die Verleumdung des Heiligen nicht und sperrten ihn ein mit eisernen Krallen haben sie ihn gefolltert. Der Heilige, ertrug dies alles mit Freude und sprach zu seinem Peinigern "Für das heilige Bild Christi, bin ich sogar bereit, zu sterben". Dann banden sie ihn an Händen und Füßen und inhaftierten ihn, indem selbst große Wache außerhalb seiner Zelle aufbauten. Und während die Zellen und Türen verschlossen waren, Engel, der Heiligen erschien dreimal nachdem er die Fesseln gelöst und Wunden geheilt hatte, sagte er, "Steh auf und hab keine Angst vor nichts. Gehört ist dein Gebet du echter Jünger Christi. " Am nächsten Morgen kamen die Wachen in die Zelle, in dersie ihn geschlagen und verspottet hatten dann hat der Heilige sofort gesagt, "weil ihr mich verspottet habt und nicht aus euren Fehlern lernt, werdet ihr den Zorn des Herrn spüren und alle werden gelähmt werden.Es bildeten sich eine Art Himmel Blitze und lähmten die Wachen, und mit Hilfe der Engel des Herrn, entkam der Heilige und zog von Alemannia nach Jerusalem über Nacht. Nach dem Besuch aller Heiligtümer zu seinem eigenen Nutzen, hat er viele überrascht mit seinen vielen Wundern und Zeichen!

Einer der wichtigsten Wunder von dem Heiligen Therapon geshah in Jerusalem , als sie auf der gegenüberliegenden Straßenseite eine Beerdigungs Zeremonie für ein kleines Kind kam. Der heilige sah die Mutter des Kindes und hatte Mitleid mit ihr. Er näherte sich dem Haufen des toten Kindes, und er streckte seine Hand darauf und sagte: "Steh auf in den Namen von Jesus Christus, den die Juden auf Führung Pontius Pilatus gekreuzigt haben." Die Wörter des Heiligen, haben das Kind sofort auferstanden, und alle waren überrascht. Die Mutter des Kindes, bat den Heiligen,sie und ihr Kind zu taufen und die orthodoxe Kirche wieder zu beleben. Nach diesem Wunder haben alle Leute darüber gesprochen!

Der Heilige, war viele Jahre in Jerusalem und war Erzeuger von Wundern auf der ganzen Welt unter Berufung des Namen Christi. Er hat gesehen das ihn die Menschen ehren , in der gesamten Region war er nun bekannt ,darum beschloss er, Jerusalem zu verlassen und weit weg, zu gehen um dem Ruhm zu vermeiden. Er trat in ein Schiff und fuhr nach Zypern. Aber sein Ruf war so groß, daß er auch bis nach Zypern reichte. Er wurde von Sosias aufgenohmen, der zusammen mit seiner Frau sehr kränklich war. Die Frau war im Bett gefesselt seit neun Jahren mit hohem Fieber. Der Heilige sah ihre Gütigkeit ,und er gab ihnen viel Gesundheit. Und viele Patienten kamen, und baten den Heiligen sie zu heilen. Die Ganze zypriotische Gesellschaft war durch den Mut und die Tugend des Heiligen erstaunt.

Als der damalige Präsident der Insel über die Heiligen erfuhr, rief er ihn und fragte ihn, ob er nicht bei ihm bleiben will, er bot ihm das Bistum in Larnaca, der Heilige nahm an und wurde Bischof von Zypern. Jeder war glücklich, denn abgesehen von dem Bischof, war er Arzt auf der Insel .

Nach vielen Jahren, kamen die Araber nach Zypern, die alle Kirchen und Klöster niedergebrannt haben und sie töteten viele Bewohner der Insel. Und den Heiligen Therapon festgenohmen in der Kirche mitten in der Litourgi und vor dem Altar enthauptet haben. Plötzlich, haben himmlische Melodien angefangen und einem helles Licht umgab das Gebiet rund um den Altar. Dieses Schauspiel gab den Gläubigen Macht, während es den Arabern Angst und Reue einflösste für das, was sie taten. Der Körper des Märtyrers Therapon wurde von den Gläubigen beerdigt , wo sie darauf den ersten Tempel vom Heiligen Therapon bauten.

Nach ein paar Jahrhunderten, und wieder kurz vor dem Angriff der Agarinen in Zypern ist im Traum der Gläubigen der Heilige erschienen und sagte ihnen, sie sollen seine Überreste nach Konstantinopel übertragen. Tatsächlich wurden die heiligen Überreste in die Stadt am 27. Mai, gebracht wo sie eine Kirche zu Ehren der Wunder gebaut hatten!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου