Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ
 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ 
ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΠΡΟΥΠΗΡΞΑΝ ΤΡΕΙΣ ΝΑΟΙ.

 

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ, ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 5ου ΑΙΩΝΟΣ π.Χ. ΗΤΑΝ ΝΑΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ “ΤΕΙΘΡΑ” ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΛΑΤΡΕΥΟΤΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΔΙΑΣ.

 

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΑ ΡΩΜΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΛΑΤΡΕΥΟΤΑΝ Η ΑΙΓΥΠΤΙΑ ΘΕΑ ΙΣΙΔΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ.

 

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΝΑΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΟΙΧΕΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΛΥΦΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΣΩΖΩΝΤΑΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΙΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΤΕΣ, ΚΑΠΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 16ου ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 17ου. Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ, Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ.
 

Ο ΝΑΟΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΣΤΑ 1850-1855 ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΗΚΕ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗ, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΗΤΑΝ ΜΕΤΟΧΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ . ΕΧΕΙ ΜΗΚΟΣ 6,25 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΣ 6,52 ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ 3,5 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΣ.
 

ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟ 1924 ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΝ ΓΑΙΟΚΤΗΜΟΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΚΟΥΖΕ ΕΝΩ ΤΟ 1930, Ο ΝΑΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΕΝΟΡΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣΚΟΙΝΟΤΗΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Ευχαριστούμε τον κύριο Ευάγγελο Αλεξάκη που μας διέθεσε τις φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου