Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Κ.Ε.Φ.Ι.



ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Κ.Ε.Φ.Ι.


Πολλοί είναι οι σύλλογοι σήμερα που έχουν ιδρυθεί με σκοπό τη στήριξη των καρκινοπαθών. Όπου υπάρχει πόνος, ο Χριστός είναι παρών, αλλά, σύμφωνα με την εντολή της αγάπης, και η ανθρώπινη συμπαράσταση είναι χρέος όλων μας.
Οι καρκινοπαθείς αδελφοί μας πορεύονται στο δρόμο του δικού τους προσωπικού Γολγοθά και οι προσευχές μας είναι για θεραπεία πρωτίστως της ψυχής τους κι αν αυτό είναι για το πνευματικό τους συμφέρον και για ίαση του σώματός τους.
Η Εκκλησία ενδιαφέρεται για τη θεραπεία του όλου ανθρώπου και προσεύχεται για τον αγιασμό της ψυχής και του σώματος. Όταν η ψυχή ασθενεί, διακυβεύεται η ισορροπία και η σωτηρία του ανθρώπου, ενώ ένα ασθενές σώμα, όποια ασθένεια και αν φέρει, μπορεί να είναι ένα αγιασμένο σώμα, αφού ο πόνος είναι δρόμος: δρόμος ωρίμανσης, πνευματικής καλλιέργειας και αγιασμού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πόνος εκείνος ο οποίος δεν εξαλείφεται μετά από τις προσευχές και την ιατρική βοήθεια, έχει χαρίσει σε πολλούς τη σωτηρία και μάλιστα, αναφορικά με τον καρκίνο, ο ´Αγιος Πορφύριος έλεγε ότι «τα τελευταία χρόνια εξαιτίας αυτής της ασθένειας έχει γεμίσει ο Παράδεισος».
Δυστυχώς, υπάρχουν σύλλογοι καρκινοπαθών που αντί να βοηθούν τους ασθενείς αδελφούς μας, μάλλον τους βλάπτουν. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ίσως είναι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι., ο οποίος ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2004. Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. προσπαθεί να στηρίξει τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους με μεθόδους που ελέγχονται θεολογικά, αλλά και επιστημονικά. Οι εθελοντές του Συλλόγου εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στην ψυχοθεραπευτική μέθοδοΓκεστάλτ (Gestalt), η οποία στηρίζεται στις Ανατολικές φιλοσοφίες[1] και «ανοίγει το δρόμο προς ένα ολιστικό βίωμα»[2], κάτι το οποίο φαίνεται ότι αναζητούσε ο ιδρυτής της μεθόδου Fritz Perls, ζώντας επί πολλούς μήνες σε ένα μοναστήρι Ζεν. Η μέθοδος Γκεστάλτ έχει δεχθεί αρνητική κριτική από τους ίδιους τους ψυχολόγους και έχει απασχολήσει και τη Γαλλική Miviludes (Διϋπουργική Επιτροπή Επαγρύπνησης και Αγώνα εναντίον των Σεκτών). Αυτή είναι η βάση την οποία χρησιμοποιεί ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. για να στηρίξει τους ασθενείς, παρέχοντας ομαδική και «ατομική ψυχολογική υποστήριξη βάσει της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης που προτείνει η Gestalt»[3].
Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. διοργανώνει ανά τακτά διαστήματα ομιλίες, σεμινάρια και ημερίδες από ψυχοθεραπευτές Γκεστάλτ και από γνωστό ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή του γκουρού Όσο, ο οποίος συντονίζει «ομάδες αυτογνωσίας» και κηρύττει τη «θετική σκέψη» και το διαλογισμό. Οι καρκινοπαθείς, όμως, δεν θα λύσουν τα προβλήματά τους με τη δήθεν «θετική σκέψη», ούτε με τη μουσικοθεραπεία, ούτε με τις «τεχνικές χαλάρωσης» που διδάσκονται, ούτε εν γένει με πρακτικές των ανατολικών θρησκειών και του αποκρυφισμού. Όλα αυτά εγκυμονούν κινδύνους για την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου και φυσικά και για την ψυχική και σωματική του ισορροπία. Επιτρέπεται ένας Σύλλογος στήριξης καρκινοπαθών να διοργανώνει σεμινάρια οραματισμού από δασκάλους ρέικι[4]; Ποιος θα λάβει την ευθύνη της πνευματικής βλάβης των καρκινοπαθών οι οποίοι -σαν να μην τους έφταναν τα βάρη που κουβαλούν- κινδυνεύουν και από το άνοιγμά τους στον αποκρυφισμό; Ποιος θα λάβει την ευθύνη της διαταραχής της ψυχικής ισορροπίας και της πιθανής αλλοίωσης της προσωπικότητας των καρκινοπαθών που διδάσκονται πώς θα χρησιμοποιήσουν «το βιολετί φως για σωματικό και πνευματικό μετασχηματισμό»[5]; Δηλαδή, το πνευματικό όφελος που θα μπορούσαν αυτοί οι πάσχοντες αδελφοί μας να αποκομίσουν από το σταυρό της ασθενείας τους, κινδυνεύει να γίνει πνευματική ζημία με σωτηριολογικές συνέπειες.
Με μεγάλη έκπληξη, ανοίγοντας τα Δίπτυχα του 2014, διαπιστώσαμε ότι το ΚΕ.Σ.Ο. (Κέντρο Στήριξης Οικογένειας) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής συνεργάζεται και με τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι. Επιτρέπεται Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής να συνεργάζεται με φορείς που φαίνεται ότι εργάζονται αντίθετα με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή; Ενδέχεται βεβαίως το ΚΕ.Σ.Ο. να μην γνώριζε την εξωχριστιανική δράση του εν λόγω Συλλόγου. Είναι πολύ πιθανόν. Αν και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοια θέματα με συνεργάτιδα του ΚΕ.Σ.Ο., με ομάδα που είχε χαρακτηριστεί από Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή. Όπως και να έχει, αναμένουμε από το ΚΕ.Σ.Ο. να αποσύρει τη συνεργασία του με τον συγκεκριμένο Σύλλογο και να εξετάσει και τους άλλους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται.


Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου