Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΙ Ο Santa Claus ΤΗΣ Coca-cola








 



Κατ’αρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Άγιος Βασίλης υπάρχει. Απλά δεν φανερώνεται σε όσους δεν τον πιστεύουν. Δεν έχει λόγο. Όπως καθετί δυσκολονόητο στη ζωή μας κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και μας γεμίζει ανεξαρτήτως ημερομηνίας. Τυχαίνει αυτές τις ημέρες να έχει την τιμητική του. Εμφανίζεται μόνο μέσω των πράξεων των ανθρώπων. Όχι κατά βάση των υλικών αλλά και των άυλων. Μία επίσκεψη, η έκφραση αγάπης, ένα συμβολικό δώρο σε ηλικιωμένους. Εκεί κρύβεται ο Άγιος Βασίλης. Μέσω των πράξεων βγαίνει στον κόσμο και χαϊδεύει περήφανος τη γενειάδα του.

Η οντότητα του Άγιου Βασίλειου που πρεσβεύει τόσα ωραία συναισθήματα είναι πραγματικά παράλογο που τείνει να εκλείψει στις μέρες μας. Οι έννοιες της αγάπης, της χαράς, της ελπίδας και της ειρήνης είναι συνυφασμένες στο μυαλό όλων με την παρουσία του Αγίου των ημερών. Συνεπώς, δεν μπορεί να υποστηρίζουμε πως «δεν υπάρχει». Όλα υπάρχουν αρκεί να το πιστεύεις.

Τα παιδιά έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες. Όχι μόνο επειδή τους επισκέπτεται ο Santa Claus αλλά επειδή πιστεύουν. Η ψυχούλα τους είναι καθαρή και μπορεί να χωρέσει όλα τα παραπάνω συναισθήματα εν αντιθέσει με των μεγαλύτερων που ο φόρτος εργασίας και οι σκοτούρες δεν αφήνουν περιθώριο για όμορφες και γαλήνιες σκέψεις.

Σημειώνεται πως ο Άγιος Βασίλειος (της Χριστιανοσύνης) δεν πρέσβευσε τον υπερκαταναλωτισμό. Στο κάτω-κάτω η χαρά βρίσκεται στα μικρά και απλά. Στην καταναλωτική μανία των ημερών ειδικεύεται ο Santa Claus, εξαιρετική εμπορική δημιουργία της Coca-Cola εν έτει 1931. Όταν το δημοφιλές αφέψημα χρησιμοποιούταν για να ξεσκουριάσουν βίδες. Ωστόσο έμελλε να σημαδέψει ολόκληρο τον 20ο αιώνα αλλά και τον 21ο.

Πάμε να ρίξουμε μία ματιά στα βιογραφικά των δύο Αγίων:

Άγιος Βασίλειος ή Αϊ-Βασίλης: Αποτελεί την χριστιανική εκδοχή των ημερών και μία διεθνή λαογραφική μορφή και είναι γνωστός ως Βασίλειος Καισαρείας ή συχνότερα ως Μέγας Βασίλειος.

Γεννήθηκε περί τα 329 μ.Χ.στη Νεοκαισάρεια του Πόντου,απεβίωσε το 379 και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στην Καππαδοκία. Υπήρξε ένας από τους Πατέρες της Εκκλησίας, τους Τρεις Ιεράρχες, διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας ενώ θεωρείται ως ο κορυφαίος θεολόγος του 4ου αιώνα.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια και αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην φιλανθρωπία.

Άφησε τα εγκόσμια για την γειτονιά των αγγέλων την 1η Ιανουαρίου του 379 και έκτοτε κάθε χρόνο έχει την τιμητική του.

Η προέλευση της πρωτοχρονιάτικης πίτας που όλοι τιμούμε (γευστικά) κάθε πρώτη του χρόνου κρατάει από τα χρόνια του Μεγάλου Βασιλείου. Ως ευγενής άνθρωπος δεν ήθελε να προσβάλει τους φτωχούς δίνοντας τους χρήματα ευθέως. Έτσι, σκαρφίστηκε το πρωτότυπο τέχνασμα της πίτας. Έλεγε σε νοικοκυρές να φτιάχνουν μεγάλες πίτες και μέσα έβαζε και ένα κέρμα.
 




Santa Claus: Αποτελεί την δυτικοευρωπαϊκή εκδοχή του χριστιανικού κόσμου και πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1950-1960.

Η φυσιογνωμία του είναι γνωστή σε όλους: Κόκκινη στολή, μαύρη ζώνη και μπότες, κατάλευκη γεννιάδα, κόκκινα μάγουλα και ένα μόνιμο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο γέρικο πρόσωπό του.

Εξαιρετική εμπορική κίνηση της Coca-Cola που εν μία νυκτί κατάφερε να εκτοξεύσει της μετοχές της και να γιγαντωθεί επιχειρηματικά παραλλήλως με τον Santa Claus.

Ο «Santa» αγαπά πολύ τα παιδιά και τα προμηθεύει με δώρα το βράδυ της πρωτοχρονιάς. Αυτό συμβαίνει και σε μη χριστιανικές χώρες ενώ αναλόγως την περιοχή μπορεί να έχει ως ακολούθους τάρανδους, έλκηθρο και ξωτικά.

Τα πιο συνηθισμένα ονόματά του είναι τα εξής: "Πατέρας Χριστούγεννα" των Άγγλων, ο "Περ Νοέλ" των Γάλλων, ο "Σίντερ-Κλάας" των Ολλανδών, ο "Βάιναχτσμαν" των Γερμανών, ο "Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ" (= ο Καλός γερο-πατέρας) των Κινέζων, ο "Χοτέισο" των Ιαπώνων.

Άπαντες εννοούν ακριβώς την ίδια οντότητα.

Όσον αφορά με τον Santa Nicolas (Άγιο Νικόλαο), υπάρχει μία σύγχυση. Πολλοί νομίζουν πως πρόκειται για την ίδια φιγούρα. Εξηγείται πως στον δυτικό κόσμο, η βιογραφία του Αγίου Νικολάου έχει ταυτιστεί με τον Santa Claus καθότι ο πρώτος έμεινε γνωστός για την γενναιοδωρία του.

Αυτά τα ολίγα από ιστορικής πλευράς. Εν κατακλείδι αξίζει να σημειωθεί εκ νέου πως ο Άγιος Βασίλης υπάρχει και φωλιάζει 365 ημέρες το χρόνο στις καρδιές μας. Όπως όλα όσα αγαπάμε.

Η stifora.gr εύχεται καλή χρονιά σε όλους και ας γίνουμε πάλι παιδιά για λίγες ημέρες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου