Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΦΙΛ ΣΤΟ FACEBOOK


 


ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΦΙΛ ΣΤΟ FACEBOOK




Η σωστή χρήση των social media και κυρίως του Facebook, είναι ένα «καυτό» θέμα στην ατζέντα της διαδικτυακής ασφάλειας, καθώς ανήλικα παιδιά μπορεί να είναι εκτεθειμένα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν, ενώ πολλές φορές μάλιστα, τα άτομα που στέλνουν αιτήσεις φιλίας έχουν ψεύτικα προφίλ.

Καθημερινά, εκατοντάδες χρήστες στο facebook δημιουργούν λογαριασμούς με προφίλ τα οποία είναι ψεύτικα, γεγονός που δημιουργεί υποψίες για τα κίνητρα που το κάνουν. Αν και ορισμένες φορές γίνεται καθαρά για χιουμοριστικούς λόγους, εντούτοις ένα ψεύτικο προφίλ μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους


Τα ψεύτικα προφίλ είναι πολυάριθμα στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στον χώρο του facebook. Πίσω από την ανωνυμία των χρηστών, κρύβεται η προώθηση ενός διαφημιστικού υλικού ή προϊόντος. Σε άλλες περιπτώσεις, τα κίνητρα είναι διαφορετικά και σχετίζονται με τον εκφοβισμό την ηλεκτρονική απάτη κ.α.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 5% των προφίλ, είναι ψεύτικα. Έτσι λοιπόν, είναι αρκετά πιθανό, να βρείτε όχι 1 αλλά πολλά τέτοια, μέσα στο λογαριασμό σας.


Πολύ σημαντικό είναι να κοιτάτε τα σχόλια στις αναρτήσεις και στις φωτογραφίες. Αν φαίνεται ότι σχολιάζουν πολλά διαφορετικά άτομα τα οποία δείχνουν να γνωρίζουν το άτομο, τότε πιθανότατα το προφίλ δεν είναι ψεύτικο. (Εξαιρούνται σχόλια του τύπου: «Πω πω, τι θεά είσαι εσύ!» κτλ τα οποία συνήθως τα γράφουν άτομα που είναι άγνωστα στο συγκεκριμένο πρόσωπο.) Όσο λιγότερα σχόλια υπάρχουν, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα το προφίλ να είναι ψεύτικο.


Δείτε αν ανανεώνει το προφίλ του/της συχνά. Αν έχει ελάχιστες αναρτήσεις και μάλιστα με σπάνια ανανέωση, τότε κι αυτό είναι ύποπτο. Δεν σημαίνει ότι είναι κανόνας, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες το προφίλ να μην είναι αυθεντικό.


Υπάρχουν ορισμένοι που ανεβάζουν πολλές φωτογραφίες που βρίσκουν είτε από το google, είτε από άλλα ξένα προφίλ στο facebook. Συνήθως, οι φωτογραφίες αυτές είναι τραβηγμένες στο εξωτερικό και αρκετές φορές αυτό μπορείτε να το διακρίνετε. Να κοιτάτε τις λεπτομέρειες σε κάθε φωτογραφία όταν υποπτεύεστε ότι ένα προφίλ είναι ψεύτικο.
Ορισμένοι άνδρες δεν ανεβάζουν φωτογραφίες δικές τους, αλλά ανεβάζουν γλυκές φωτογραφίες από σκυλιά, λιοντάρια, έξυπνες παροιμίες κτλ με σκοπό να επικεντρωθούν στον συναισθηματικό τομέα μιας κοπέλας. Και αυτά τα προφίλ είναι συνήθως ψεύτικα και δεν αντιπροσωπεύουν το όνομα που έχουν δώσει στο συγκεκριμένο προφίλ.


τα γυναικεία προφίλ που έχουν φωτογραφίες με ημι-γυμνό περιεχόμενο, προκλητικά ρούχα κ.α. μάλλον είναι ψεύτικα.


 
 


Πως μπορείτε να τα αντιμετωπίστε




Η Kaspersky Lab παρουσιάζει το FriendOrFoe, μια νέα δωρεάν εφαρμογή για το Facebook που επιτρέπει στους χρήστες να αξιολογήσουν πόσο «πολύτιμοι» είναι οι ψηφιακοί τους φίλοι, ενώ δείχνει και τι σκέφτονται οι άλλοι για τους ίδιους.Η εφαρμογή αυτή θα αποκαλύψει ποιοι από τους εκατοντάδες followers είναι πραγματικοί «fans», ποιοι κάνουν, δηλαδή, τις περισσότερες αναδημοσιεύσεις και σχόλια μεταξύ των φίλων ενός χρήστη. Παράλληλα, η εφαρμογή αναδεικνύει και τις απειλές για τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατεύουν τις προσωπικές τους πληροφορίες. Για όσους τους αρέσει να χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές για να αναλύουν τη δραστηριότητά τους, η Kaspersky Lab δημιούργησε ένα εργαλείο που συλλέγει στατιστικά στοιχεία για τη δραστηριότητά τους στο Facebook. Το FriendOrFoe δείχνει πόσα βίντεο και φωτογραφίες δημοσιεύει ένας χρήστης, πόσα like αποσπά και πολλά ακόμα στατιστικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τους λάτρεις του Facebook.

Το FriendOrFoe είναι προς το παρόν διαθέσιμο στα Αγγλικά, στα Ρώσικα, στα Γερμανικά, στα Γαλλικά, στα Ιταλικά, στα Ισπανικά, στα Πορτογαλικά (βραζιλιάνικη διάλεκτος), στα Ισπανικά (μεξικανική διάλεκτος), στα Αραβικά και στα Ιαπωνικά, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες γλώσσες στο άμεσο μέλλον.«Είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο τραβά την προσοχή των ψηφιακών εγκληματιών. Τις περισσότερες φορές οι απατεώνες «κυνηγούν» τα προσωπικά δεδομένα και τα στοιχεία σύνδεσης των χρηστών, με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους, όπως οι λογαριασμοί mobile banking. Δεν αποτελεί καμία έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι το Facebook είναι ο πιο δημοφιλής στόχος για τους phishers.
 
 

Τι πρέπει να προσέχετε

Μην δίνετε οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σε άτομα που συνομιλείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν δεν το γνωρίζεται.
Μην αναπαράγεται φωτογραφίες της οικογένειά σας.
Μην δίνεται αριθμούς τηλεφώνων ή κάποιας άλλης μορφής επικοινωνίας

Σημείωση

Έχει παρατηρηθεί τελευταία ότι τα ψεύτικα προφίλ χρησιμοποιούνται για παράνομες πράξεις, ίσως δεν θέλετε να βρεθείτε μπλεγμένος κάπου χωρίς αιτία.



Επιμέλεια
Βαδράτσικας Χρήστος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου