Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ

 



Στις 27 Μαιου (για οσους με ρωτανε επιμονα ) εορταζουμε μαζι με τον Αγιο Ιωαννη τον Ρωσσο, και τον Αγιο Ελλαδιο, την ανακομιδη των Λειψανων του Αγιου Θεραποντα επισκοπου Κυπρου.


Ανακομιδη (ανα-κομιζω) σημαινει μεταφερω.

Ετσι λόιπον, οταν ο αγιος θεραποντας ειχε εποκεφαλιστει απο τα βρωμερα χερια των Σαρακηνων την ωρα που εκανε την θεια Λειτουργια και αφησε το κεφαλι του πανω στην αγια Τραπεζα,ο Αγιος Ανδρεας Κρητης που περασε τα τελευταια χρονια της ζωης του στην Κωνσταντινουπολη και ασχοληθηκε με την συλλογη στοιχειων για τον βιο του αγιου θεραποντα γυρω στον 7ο αιωνα,μας πληροφορει οτι "Ο Αγιος Θεραποντας ειχε την Τιμη να αναμιχθει το αιμα του, με το Σωμα και Αιμα του Χριστου, που βρισκονταν στο Αγιο Δισκοποτηρο..."
Ολα αυτα συνεβησαν τα πρωτα πρωτα Χριστιανικα Χρονια γιατι ο Αγιος Θεραποντας ανηκει στην ταξη των "Αποστολικων Αγιων" της Εκκλησιας μας.
Οι Χαιρετισμοι του αγιου αναφερουν οτι γνωριζε τον Λαζαρο.

Ο ταφος του Αγιου , ξεχαστηκε με την παροδο πολλων χρονων και απλα εμεινε στην τοπικη παραδοση ως ο "Ταφος του Αλαμανου"..
(Αλεμανια ηταν η γενετειρα του αγιου σημερινη Γερμανια που ηταν τοτε Δουκατο με αυτο το ονομα)
Σαν αγιος καθαρα απολυτος και προστακτικος, εδωσε εντολη εμφανιζομενος σε ονειρο σε καποιο γεροντακι , να μεταφερθουν τα οστα του απο την Κυπρο στην Κωνσταντινουπολη, για να μην μολυνθουν απο τα ποδια των Σαρακηνων που αργοτερα θα εκαναν επιδρομη στην Κυπρο...
Οταν ξεκινησε το Καραβι απο την Κυπρο με τα οστα του αγιου στο αμπαρι
και τον γεροντα να τα συνοδευει κανεις δεν γνωριζε τι μπορει να υπηρχε στο κουτι....
Κατα τον πλου , τρικυμια ξεσπασε στην θαλασσα και εκει που κινδυνευε το καραβι να βουλιαξει, μια ουρανια ευωδια περικυκλωσε το πλοιο και ηρεμησε την θαλασσα...
Ερχονταν απο τα αμπαρια... Υποψιασμενος ο γεροντας που ειχε αναλαβει αυτην την αποστολη της μεταφορας των οστων του αγιου, ετρεξε αμεσως να δει και να ελεγξει το κιβωτιο με το πολυτιμο φορτιο...
Αντικρυσε μια λιμνη μυρου να ρεει απο το κιβωτιο....!!!
Οσοι αρρωστοι και ανημποροι βρισκονταν στο αμπαρι απλα πηραν λιγο μυρο και αμεσως εγιναν καλα (την τοτε εποχη και μιλαμε για 6ο με 7ο Αιωνα, οι φτωχοι - αρρωστοι - δουλοι - ζωα και αποσκευες βρισκονταν στο αμπαρι),
Μαλιστα ορισμενοι φυλαξαν λιγο μυρο σε μπουκαλακια και φλασκια γιατι ερεε αφθονο...
Το καραβι κατεπλευσε στην Πολη στις 27 Μαιου!!!
Ο γεροντας αφου πηρε το κιβωτιο με τα οστα του αγιου, τα παρεδωσε στον Ναο της Παναγιας των Βλαχερνων (ή Παναγιας της Ελαίας "Ελεουσα") και χαθηκαν τα ιχνη του, ισως λογω της προχωρημενης ηλικιας να απεβιωσε).

Το κιβωτιο με τα οστα του αγιου Θεραποντα, παρεμεινε ξεχασμενο εκει σε μια γωνια της Εκκλησιας, ή σε καποια αποθηκη για πολλα χρονια, μεχρι που η Χαρη του Θεου, ευδοκησε να αποκαλυφθει ο Αγιος παλι σε ονειρο, σε καποιον επιφανη πολιτη που επασχε απο Δαιμονισμο ή καποιο νευρολογικο προβλημα, με αποτελεσμα να θεραπευτει και να διαδοθει το ονομα του αγιου θεραποντα.
Μετα απο πολλα θαυματα του αγιου, οι Χριστιανοι εχτισαν προς τιμην του εναν Ναο, οπου στο κεντρο δεσποζε η Εικονα του, και η λειψανοθηκη του που φωτιζονταν απο ενα καντηλι...
Μεσα στον ναο του αγιου θεραποντα, εμπαινες αρρωστος και εβγαινες υγειης...
Δεν ηταν λιγες οι φορες που ο ναος του, θυμιζε νοσοκομειο...

Εδω ακριβως αρχιζει να ενδιαφερεται ο αγιος Ανδρεας Κρητης και να συλλεγει στοιχεια για την ζωη του αγιου Θεραποντα..

Εντυπωση του εκανε οταν ηταν και ο ιδιος παρων σε πολλα θαυματα που γινονταν μπροστα του!!!

Ειναι άμεσος αγιος και απανταει γρηγορα σε αυτους που εχουν την αναγκη του, αρκει να μην υπαρχει καποιος δολος η καποια κοροιδια ή ειρωνεια...

Χρακτηριστικα ο αγιος Θεραπων, ειναι προστατης και Θεραπων Ιατρος

1.Σε μικρα παιδια που γεννιουνται αρρωστα
2.Σε νευρολογικα θεματα πασης φυσεως.
3.Σε θεματα Καρκινου πασης φυσεως.
4.Σε γυναικολογικα θεματα που αφορουν ατεκνια.
5.Σε ψυχολογικα θεματα που αφορουν καταθλιψη.
6.Σε θεματα Μαυρης Μαγειας και Τυραννιας.
7.Σε ανιατες ασθενειες του εγκεφαλου.
8.Σε θεματα παραλυσιας και σκληρηνσης κατα πλακας.
9.Σε θεματα αφωνιας.

Γενικα τα θαυματα που επιτελει ο αγιος Θεραπων ειναι αμετρητα.
Αρκετες και αρκετοι σοβαροι ανθρωποι και μορφωμενοι, εχουν ομολογησει μπροστα στην Εικονα του και παρουσια κοσμου την επεμβαση του Αγιου...!!!!

Ηρθε η ωρα λοιπον να πουμε οτι αρκετοι που ελαβαν το λαδακι απο το καντηλι του αγιου, βρηκαν την θεραπεια σε σοβαρα θεματα υγειας...!!

Η εικονα του αγιου και το λαδακι του, εχουν ταξιδεψει και εχουν φτασει απο το Κριεκουκι, μεχρι τον Καναδα, την Ινδια, την Κινα, το Λονδινο, την Αμερικη, την Σαουδικη Αραβια, την Ρωσια κ.λ.π.

Ναοι στην χαρη του αγιου θεραποντα , δεν υπαρχουν πολλοι. ισως γιατι η φυση του αγιου να ειναι ιδιορυθμη...

Οπως εμεις επιλεγουμε τους φιλους μας, ετσι και ο αγιος θεραποντας επιλεγει εκεινους που θα ερθουν στον ναο του.

Ως Κτητωρας του Αγιου Θεραποντα,απο την μεχρι τωρα εμπειρια μου αφου εχω την "Σκεπη του Παππού" στο σπιτι μου, ομολογω και επισημα, οτι δεν ειναι ευκολος αγιος.

Ειναι ιδιορυθμος. Θελει τα παντα οπως τα θελει εκεινος, και δεν αφηνει τιποτα αναξιοποιητο.

Ειναι αγιος του μετρου.

Ειναι αυστηρος αγιος και αν πας να τον χρησιμοποιησεις θα σε τιμωρησει αμεσα...

Ειναι αγιος της "τελευταιας στιγμης"... Θα σε αφησει να πεσεις απο τον γκρεμο και λιγο πριν πας να τσακιστεις, θα σε σωσει...

Ειναι φανερο οτι δεν θελει πολυ κοσμο και φαμφαρες. Θελει λιγους, καλους και αξιους να τον προσκυνησουν.

Καλει εκεινος αυτους που θελει να λαβουν την χαρη του και να τον προσκυνησουν....

Η καθε εκκλησια ταυτιζεται με τον αγιο που φερει το ονομα...
Δυσκολος αγιος σε δυσκολους ανθρωπους...
Με ρωτανε πολλοι για τον αγιο θεραποντα και ταζουν οτι θα ερθουν να τον προσκυνησουν την ταδε ημερα και ωρα και εγω γελαω.. Γελαω γιατι ξερω τον αγιο..
Στην φανεροτητα της καταθεσης των σκεψεων μου, θελω να πω κατι -και οσοι με γνωριζουν θα καταλαβουν πολλα-

"Αν θελει ο ανθρωπος, τοτε μπορει και ο θεος"...!!!
Και ο Χριστος μας πριν κανει τις θεραπειες του, ρωταγε : "Θελεις να πιστεψεις;"
Και αγω απλα ηθελα (και δεν το λεω εγωιστικα).
Εκανα τον δικο μου αγωνα μεσα απο το διαδυκτιο και εμαθε ο κοσμος για τον αγιο γιατι ετσι ηθελε ο αγιος.
Εκανα το φερεφωνο του αγιου, γιατι υπηρχε ευλογια και δεν υπηρχε καμια οικονομικη εκμεταλευση για τον αγιο.
Ποτε δεν χρησιμοποιησα τον αγιο για να δικο μου οφελος!!!
Και βλεπω την εκφραση του αγιου οταν τον κοιτω στα ματια , γιατι αν ο σκοπος σου ειναι καθαρος μπορεις να κοιταξεις καταματα ακομα και τον θεο που ολα τα γνωριζει.

Θελω να απαντησω σε καποιους απο την περιοχη των Ερυθρων που δυστηχως αρκουνται μονο στα likes ενω περνανε με τα αμαξια τους μπροστα απο τον αγιο για να μεταφερουν τα παιδια τους στο Δημοτικο Σχολειο που ειναι σε αποσταση 30 μετρων απο την εταιρη αυλη μου, απατονται αν νομιζουν οτι σνομπαρομαι βλεποντας τους να γυρνανε τα κεφαλια τους απο την αλλη μερια για να μην δουν το εκκλησακι μου...
Αντιθετα , γελαω γιατι μαθαινω απο την ζωη αυτο που μου ειχε πει καποτε ο πρωτος πνευματικος μου πατερας και νυν Μητροπολιτης Γορτυνος Ιερεμιας:
"-Για να απογειωθει το αεροπλανο , παει κοντρα στον ανεμο"...

Ισως αν τον εχτιζε αλλος επιφανης πολιτης των Ερυθρων τον αγιο Θεραποντα, να υπηρχε αυτος ο ψευτοζηλος του ευσεβοφανους...



Στον Πρωτο Παλαιο Παρακλητικο Κανονα που υπαρχει μεχρι σημερα, ο Αγιος Θεραποντας προσφωνειται "Παναγιος" και ολη η ακολουθια του περιστρεφεται γυρω απο τα αμετρητα θαυματα που εκανε η Εικονα του, το καντηλι του, και ο Ναος του...
Μετα απο αρκετο καιρο και πολλες εκατονταδες χρονια , ο Υμνογραφος της Εκκλησιας μας μοναχος Γερασιμος Μικραγιαννανιτης, συνεθεσε την Νεα Παρακληση στον αγιο Θεραποντα.

Φωναξτε τους Αγιους και θα ερθουν!!! ,Μην μενετε μονο στα likes...!!!!
Σημερα Τεταρτη ολοκληρωνεται ο κυκλος του αγιου θεραποντα με τους χαιρετισμους του που θα τους ψαλλουμε στο παρεκκλησι της "Σκεπης του Παππου".
Οποιος επιθυμει, μπορει να ερθει! Δεν εδιωξα κανεναν και δεν εκλεισα σε κανεναν την πορτα οτι ωρα και αν ηθελε να ερθει.
Ιδιαιτερες προσκλησεις δεν θα στειλω σε κανεναν!!

Ο Κτητωρ
Βογκλης Ι. Αλεξανδρος
Στρατιωτικος Π.Ν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου