Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΜΑΡΙΑ - Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ

Η ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Η Υπεραγία Θεοτόκος Μαρία, από την πρώτη στιγμή που ήλθε εις τον κόσμο δοκίμασε πόνους σκληρούς.
Ολόκληρη η ζωή Της ήταν μια σειρά από δοκιμασίες. Από την ώρα που η Θεία βουλή Την εμπιστεύεται στα χέρια του Ιωσήφ, στη καρδιά του χειμώνα γεννά μέσα σ' ένα σταύλο τον Βασιλέα του Σύμπαντος.
Από την μανία του Ηρώδη φεύγει στην Αίγυπτο, ταλαιπωρείται σε ξένους τόπους κι επιστρέφοντας ζει φτωχικά στην Ναζαρέτ.
Και στο τέλος δοκιμάζει το πικρό ποτήριο του Σταυρικού θανάτου του Μονογενούς Υιού Της.
Όμως πάνω από όλα στέκει αλύγιστη και τραβά τον δύσκολο δρόμο με καρτερία και υπομονή ως το τέλος του επιγείου βίου Της.
Η ζωή της Θεοτόκου ήταν άκρως αγγελική. Ήταν αληθινά η πρώτη ασκήτρια και ησυχάστρια, όπως μας λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, και αγωνιζόταν με νηστείες, με προσευχές και με κάθε είδους ασκήσεις. Μάλιστα ο άγιος Ανδρέας, αρχιεπίσκοπος Κρήτης, μας πληροφορεί ότι φαίνονται ακόμα και σήμερα στα μάρμαρα της Αγίας Σιών, εκεί όπου βρισκόταν το σπίτι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τα κοιλώματα από τα γόνατα Της, ως αποτυπώματα του πλήθους των γονυκλισιών Της, ιδιαίτερα μετά την Ανάληψη του Κυρίου, καθώς και το μέρος, όπου κοιμόταν λίγο πάνω σε μια πέτρα.





Η ηλικία της Θεοτόκου
Ο Άγιος Νικόδημος λέγει: “Εάν επιθυμή τινάς να μάθη πόσων χρονών ήταν η Κυρία Θεοτόκος όταν εκοιμήθη, ας ακούση. Όταν αυτή επήγεν εις τα Άγια των Αγίων ήταν τριών ετών, επέρασεν εκεί δώδεκα χρόνους και έως να γεννήση τον Χριστόν επέρασεν ένας χρόνος έκαμε και με τον Χριστόν τριαντατρείς, έζησε και μετά την Ανάληψη χρόνους δέκα ώστε όλοι οι χρόνοι της Αγίας ζωής της συμποσούνται πενήντα εννέα.
Ώ, πόσο αγαπά η Παναγία όλους, όσοι φυλάγουν τις εντολές του Χριστού, και πόσο λυπείται και θλίβεται για κείνους που δεν μετανοούν!
Το “Παναγία μου, βοήθα!” και το “Παναγία μου, σ' ευχαριστώ!” είναι από τις πιο συχνές εκφράσεις του ανθρώπου.
Η Παναγία είναι το πνευματικό στόλισμα της ορθοδοξίας. Για μας τους Έλληνες είναι η πονεμένη μητέρα, η παρηγορήτρια και η προστάτιδα που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου