Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Κλιμακώνεται το ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία


Κλιμακώνεται το ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία

Σε ένα -εκτός τόπου και χρόνου- χλιαρό διάβημα προχώρησε το Ελληνικό ΥΠΕΞ για τα πρόσφατα επεισόδια στην Κλεισούρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου κ.Δελαβέκουρα, ομάδα Αλβανών εθνικιστών προκάλεσε «μικρής κλίμακας επεισόδια εις βάρος των εκπροσώπων της ελληνικής Πρεσβείας που είχαν μεταβεί επί τόπου για τους εορτασμούς (σ.σ της 28ης Οκρωβρίου). Για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης των επεισοδίων, που δεν έχουν προηγούμενο, απαιτήθηκε επέμβαση της αλβανικής Αστυνομίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τις συμπεριφορές και τις ενέργειες αυτές που ως στόχο είχαν να αμαυρώσουν τον εορτασμό της εθνικής επετείου και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται θετικά προς όφελος των δυο χωρών.

Ελλάδα και Αλβανία κάνουν βήματα για να ξεκινήσουν μια νέα εποχή στην μεταξύ τους σχέση, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και στο κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον. Οι υπεύθυνοι για αυτές τις ενέργειες πρέπει να πάρουν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι αυτή η κεντρική επιλογή των δυο Κυβερνήσεων δεν είναι αναστρέψιμη και εκφράζει την πραγματική βούληση των δυο λαών».

Προφανώς στο ΥΠΕΞ αγνοούν την υποστήριξη των κρατικών αρχών προς την ακραία "Ερυθρόμαυρη συμμαχία" και τα ορφανά των Τσάμηδων τα οποία ασκούν δυσανάλογα μεγάλη επιρροή στο Αλβανικό πολιτικό σύστημα. Η χαλαρή Ελληνική στάση όπως είναι φυσικό αποθρασύνει περαιτέρω τα ακραία στοιχεία, ενώ προκαλεί και διαγωνισμό δηλώσεων υποστήριξης τους από κορυφαία πρόσωπα τις αλβανικής πολιτικής σκηνής.

Η Αλβανική κυβέρνηση απάντησε στο Ελληνικό διάβημα μέσω του ΥΠΕΞ κ.Παναρίτι, ο οποίος όχι μόνο δεν αποδοκίμασε τα επεισόδια αλλά κατηγόρησε την Ελλάδα για ασέβεια!

«Θεωρώ ότι είναι απολύτως αδικαιολόγητες οι πορείες αυτές που σου θυμίζουν τις πορείες της εποχής του Β 'Παγκόσμιου Πόλεμου, "την μεγάλη πορεία προς τη Ρώμη" και ούτω καθεξής, γιατί κανονικά είναι περιττές. Προφανώς τέτοιες πορείες μπορούν να γίνουν πολύ καλά στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να γίνονται τέτοιες επιδρομές στο αλβανικό έδαφος και πολύ περισσότερο χωρείς να υπάρξει προηγούμενη επικοινωνία με τις Αρχές της γειτονικής χώρας, πράγμα το οποίο αποτελεί έλλειψη σεβασμού», δήλωσε ο Παναρίτι κατά τη διάρκεια συνέντευξης για στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό "ABC News".

Tις δηλώσεις Παναρίτι εξήρε -φυσικά- ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος των Τσάμηδων PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι. "Ο Παναρίτι κατά την άποψή μας έφερε την πνοή που χρειάζεται στη διπλωματία μας και αυτό το πνεύμα θα πρέπει να επιστρέψει και στο αξίωμα της κυβερνήσεως", υποστήριξε σε σχετική δήλωση του για τις "ελληνικές προκλήσεις" όπως τις αποκαλεί, σε Κλεισούρα και Βουλιάρατι.

Την ίδια στιγμή που ο κ.Παναρίτι ζητά "έλεγχο των εξτρεμιστικών ομάδων" από την Αθήνα, οι ακραίοι Εθνικιστές της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας ανακοίνωσαν προκλητικά την διοργάνωση συνεδρίου για τα "Αλβανικά εθνικά δίκαια", στο κέντρο των Αθηνών..(ξενοδοχείο Στάνλεϊ). Η εκδήλωση βέβαια ματαιώθηκε όταν ενημερώθηκαν διακριτικά από τις Ελληνικές αρχές ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Ανάλογη "εκδήλωση" σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν στις 28 Νοεμβρίου στο Μοναστήρι των γειτονικών Σκοπίων, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας

Ενδεκτική της κάλυψης που παρέχεται σε τέτοιες συμπεριφορές σε υψηλότατο επίπεδο, ήταν και η δήλωση του Ιλίρ Μέτα, προέδρου του σοσιαλιστικού LSI, o οποίος ξεκαθάρισε ότι το Τσάμικο ζήτημα είναι νούμερο ένα στην πολιτική ατζέντα του κόμματος του. Η παρουσία του Αλβανού υπουργού Υγείας και μέλους του LSI κ Βασίλη Τάβο στην Αθήνα δεν πτόησε ούτε στο ελάχιστο τον κ. Μέτα, το κόμμα του οποίου είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του Μπερίσα, όπως και το κόμμα των Τσάμηδων (PDIU). Προφανώς και οι δηλώσεις Μέτα (πρώην πρωθυπουργού και δισ υπουργού Εξωτερικών) έχουν ειδικό πολιτικό βάρος.

Πηγή : networkedblogs.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου