Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Η Κορινθία θα έχει την εξαιρετική ευλογία να υποδεχθεί τη Τρίτη 25 Ιουνίου την Αγία Ζώνη της Παναγίας.



Η ανακοίνωση της Μητρόπολης με τις πληροφορίες αναφέρει:

«Εξαιρετική ευλογία για την Ι. Μητρόπολή μας και για όλους τους ευλαβείς προσκυνητές των εορταστικών Εκκλησιαστικών Εκδηλώσεων των «ΙΓ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2019» αποτελεί η έλευση της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Αγίου Όρους.

Η επίσημη Υποδοχή της Αγίας Ζώνης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019, ώρα 19:30, στα Προπύλαια του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Παύλου, στην Κόρινθο, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και σύσσωμου του Κλήρου και του Λαού της Ι. Μητροπόλεώς μας. Στην Υποδοχή τιμητικώς θα παραστεί και ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Την Αγία Ζώνη θα κομίσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Πανοσ. Αρχιμ. κ. Εφραίμ.
Αμέσως μετά την Υποδοχή θα ακολουθήσει δέηση και θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία στην οποία θα ψαλλεί η Ι. Ακολουθία της Τιμίας Ζώνης. Στην Ι. Αγρυπνία θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Η Αγίας Ζώνη της Θεοτόκου, το Ιερό Λείψανο του πολιούχου και προστάτου μας Αγίου Αποστόλου Παύλου, τα Ιερά Λείψανα των εν Κορίνθω Αγίων και οι Ιερές Εικόνες της Παναγίας «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ» και των εν Κορίνθω Αγίων θα εκτίθενται εύκαιρα εις προσκύνηση εκ των πιστών και ευλογία των προσκυνητών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου καθημερινά, έως και το μεσημέρι της Κυριακής, 30 Ιουνίου 2019, από τις 7:00 το πρωί έως αργά το βράδυ.
 
 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ


Ἡ πάνσεπτη κα χαριτόβρυτη Ζώνη της Παναγίας µας, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, είναι το μοναδικό κειμήλιο που σώζεται από την επίγεια ζωή της.
Κατά την ιερά παράδοση και ιστορία της Εκκλησίας µας η Υπεραγία Θεοτόκος, τρεις ηµέρες µετά την κοίµησή Της, µετέστη-ανελήφθη εν σώµατι στους ουρανούς. Κατά την διάρκεια της αναλήψεώς Της παρέδωσε στον Απόστολο Θωµά την Τιµία Της Ζώνη. Τον 12ον αιώνα επί Μανουήλ Α΄ Κοµνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε και επίσηµος εορτασµός της καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, η 31η Αυγούστου εκάστου έτους.

Ὁ Αυτοκράτωρ Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός (1347-1355), ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη προς την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, δώρισε την Αγία Ζώνη σε αυτή. Αναρίθµητα είναι τα θαύµατα, τα οποία έγιναν ως σήµερα µε την Τιµία Ζώνη, η οποία διατηρεί «ανεκφοιτήτως» την χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας της αποδίδει τιµητική προσκύνηση, όπως και στο Τίµιο Ξύλο του Σταυρού του Κυρίου.

Η Αγία Ζώνη έχει την ιδιαίτερη χάρη να θεραπεύει την στειρότητα των ατέκνων ζευγαριών και τους καρκινοπαθείς µε κορδέλα, η οποία έχει προηγουµένως ευλογηθεί επ’ αυτής και ακολούθως την ζώνονται οι στείρες γυναίκες και οι ασθενείς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου