Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ



ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ


Ο αείμνηστος καθηγητής της Θεολογίας και γνωστός φιλόλογος Δαμιανός Μιχαήλ Στρουμπούλης που είχε δώσει πολλούς αγώνες για την διάδοση της Ελληνικής Γλώσσης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, θα γράψη: 

«Πριν ακόμα δημιουργηθεί η παγκόσμια τάξη, πριν από τον ήλιο και τη σελήνη, στον καιρό των Τιτάνων, έχει γεννηθεί και ζει ανάμεσα σ’ αυτά τα προολύμπια Τέρατα και η Τιτανίδα Θέμις, η Δικαιοσύνη, μια έννοια αφηρημένη που δεν συναντιέται σε άλλες θεογονίες. Ποτέ από τον ελληνικό κόσμο δεν θα λείψει η Δικαιοσύνη. 


Αυτή η Θέμις προφήτεψε ότι μία Θεά της θάλασσας είναι προορισμένη από τη μοίρα να γεννήσει ένα γιο, που θα’ χει δυνατώτερα όπλα από την αστραπή του Διός και από την τρίαινα του Ποσειδώνα. Το παιδί αυτό θα είναι ο νέος κυρίαρχος. (Αισχύλου: Προμηθέας Δεσμώτης 907). 


Το εντυπωσιακό είναι ότι το όνομα Μαρία ελληνικά σημαίνει μύρο της θάλασσας και Μαριάμ- Μυριάμ εβραϊκά σημαίνει πριγκήπισσα των υδάτων, της θάλασσας. Η δε αδελφή του Μωϋσή, η Μαριάμ τον εμπιστεύθηκε στα ύδατα του Νείλου. Ελληνικά μάλιστα μορέομαι σημαίνει ανάγομαι στη θάλασσα, βγαίνω στα ανοιχτά..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου