Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ




Το νερό αποτελεί το 55-75% του σωματικού μας βάρους και είναι απαραίτητο, καθώς αποτελεί μέρος των κυττάρων, του ιστού και των οργάνων στο σώμα μας και συμμετέχει σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού


Το καλοκαίρι στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από υψηλές θερμοκρασίες και αποτελεί την εποχή όπου το θέμα της διατροφής και ιδιαίτερα της ενυδάτωσης παίζει σημαντικό ρόλο. Όταν ετοιμάζεστε για τις διακοπές έχετε στο μυαλό σας τη θάλασσα, το αντηλιακό, το μαγιό και την ψάθα. Όμως το πρώτο που πρέπει να σκέφτεστε είναι να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι και να έχετε μαζί σας πάντα κάποιο υγρό τρόφιμο, μας επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευα Τσάκου και εξηγεί:

Το νερό αποτελεί το 55-75% του σωματικού μας βάρους και είναι απαραίτητο, καθώς αποτελεί μέρος των κυττάρων, του ιστού και των οργάνων στο σώμα μας και συμμετέχει σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, που είναι απαραίτητες για την καθημερινή μας διαβίωση, όπως η μεταφορά απαραίτητων ουσιών, η αποβολή τοξικών παραγώγων, η διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος, η ενυδάτωση της επιδερμίδας κ.ά.

Η απώλεια υγρών γίνεται από την αναπνοή, από το δέρμα μέσω του ιδρώτα, από τη διούρηση και λόγω των φυσιολογικών διεργασιών του οργανισμού μας. Έχει φανεί ότι για αυτές τις διαδικασίες χάνουμε 10 φλιτζάνια νερό καθημερινά! Ειδικά σε περιπτώσεις ζέστης, έντονης άσκησης και υψηλού υψομέτρου, η απώλεια γίνεται εντονότερη. Όταν η απώλεια είναι έντονη, εμφανίζονται τα συμπτώματα της αφυδάτωσης, όπως η έντονη δίψα, κούραση, ζαλάδα, πονοκέφαλος και απώλεια συγκέντρωσης.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν ώστε να προστατευθείτε από τις δυσμενείς συνέπειες της αφυδάτωσης και να απολαύσετε τις διακοπές σας χωρίς έννοιες; Ακολουθούν κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να περάσετε το καλοκαίρι σας ενυδατωμένοι!



1. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό.

Το αίσθημα της δίψας είναι το πρώτο σημάδι αφυδάτωσης! Ο οργανισμός μας το χρησιμοποιεί για να μας δείξει ότι ήδη είναι αφυδατωμένος και πρέπει να αναπληρώσει την απώλεια υγρών. Έχετε πάντα μαζί σας όταν φεύγετε από το σπίτι, ένα παγωμένο μπουκαλάκι νερό και αναπληρώστε σε κάθε ευκαιρία.



2. Νερό και ροφήματα

Πέρα από το νερό, τα ροφήματα όπως τσάι, καφές, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και γάλα, είναι επίσης ενυδατικά, καθώς περιέχουν 90-98% νερό και μπορούν να καταναλωθούν για να αναπληρώσουν την απώλεια υγρών. Προτιμώνται τα ροφήματα και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.



3. Φρούτα και λαχανικά

Δεν λαμβάνουμε όλα τα υγρά που χρειαζόμαστε καθημερινά μόνο από το νερό και τα ροφήματα. Το 20% προέρχεται από στερεά τρόφιμα, τα οποία περιέχουν κάποια ποσότητα υγρών. Τα πιο πλούσια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. 5-6 μερίδες καθημερινά σας εφοδιάζουν με απαραίτητες βιταμίνες και νερό! Από τα φρούτα, τα πιο ενυδατικά είναι τα βερίκοκα, ροδάκινα, πεπόνι κια γκρέιπφρουτ με 90-94% νερό και από τα λαχανικά, το αγγούρι, το λάχανο, το μαρούλι και η ντομάτα περιέχουν 95-97% νερό. Μπορείτε να έχετε μαζί σας στην παραλία ή τη βόλτα, κάποια σαλάτα ως ελαφρύ γεύμα ή κάποιο φρούτο για σνακ.



4. Προσοχή με τη φυσική δραστηριότητα

Λόγω της αυξημένης ζέστης και εφίδρωσης, η απώλεια υγρών μπορεί να είναι μεγάλη. Είναι απαραίτητο να καταναλώσετε 2 φλιτζάνια νερό 2 ώρες πριν την προπόνηση και κάθε 20 λεπτά κατά τη διάρκεια αυτής να καταναλώνετε νερό ή κάποιο ενεργειακό ποτό. Αποφύγετε την άσκηση μεγάλης έντασης και παρατεταμένης διάρκειας.


5. Ενυδάτωση πριν και μετά το μπάνιο στη θάλασσα

Είναι σημαντικό πριν μπείτε στη θάλασσα να πιείτε νερό και να το κάνετε ξανά μόλις βγείτε. Το κολύμπι είναι φυσική δραστηριότητα και μαζί με τη ζέστη, έχουν σαν αποτέλεσμα να οδηγούν σε αυξημένη απώλεια υγρών, την οποία λόγω του ότι είστε στη θάλασσα και υπάρχει το υγρό στοιχείο, δε την καταλαβαίνετε!


6. Αποφύγετε τα βαριά αλκοολούχα ποτά

Προτιμήστε ποτά χαμηλά σε βαθμούς αλκοόλ, όπως τη μπίρα η οποία περιέχει 95% νερό. Προσοχή πρέπει να δοθεί στη σύσταση, καθώς είναι 1-2 μερίδες (330ml η μερίδα) είναι αρκετή για τους άντρες και 1 μερίδα για τις γυναίκες.

Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας νερό ή κάποιο ρόφημα κρύο και για σνακ φρούτα και λαχανικά! Πηγαίνετε οργανωμένοι στην παραλία, ώστε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα, χωρίς άγχη και πονοκεφάλους! Δώστε βάση στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τις εγκύους, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, καθώς φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα την αφυδάτωση και έχουν αρκετή απώλεια υγρών.

* Την αφυδάτωση μπορεί κάποιος να την ελέγξει μόνος του από το χρώμα των ούρων, όσο πιο σκούρα, τόσο πιο έντονη η αφυδάτωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου