Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΙΟΣ ΑΓΙΑΣ ΞΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗΣ - ΤΙΜΑΤΑΙ ΤΗΝ 03ην ΜΑΙΟΥ


Η Αγία Ξενία η Καλαματιανή και Ιαματική 



Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΞΕΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗΣ


Η Αγία Ξενία γεννήθηκε το 291 μ.Χ. στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου την περίοδο των Ρωμαϊκών διωγμών. Οι γονείς της Αγίας ονομάζονταν Νικόλαος και Δέσποινα. Ήταν και οι δύο Χριστιανοί πολύ ευσεβείς. Προσπαθούσαν καθημερινά να εφαρμόζουν τις εντολές του αληθινού Θεού Ιησού Χριστού, και να αναθρέψουν την κορούλα τους «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».
 

Οι γονείς της Αγίας δεν ήταν γέννημα και θρέμμα Καλαματιανοί γιατί προέρχονταν από τα Ανατολικά μέρη της Ιταλίας. Και εξαιτίας των μεγάλων διωγμών που γίνονταν εκεί σε ευρεία έκταση, εκείνοι αποφάσισαν να φύγουν και να κατευθυνθούν ανατολικότερα στα μέρη της Πελοποννήσου. Εγκαταστάθηκαν πλησίον της Καλαμάτας σε ένα αγρόκτημα λίγο έξω από την πόλη γιατί ο πατ έρας της Αγίας ήταν γεωργός.
 




Εκεί, λοιπόν, απέκτησαν και την χαριτωμένη θυγατέρα τους, την Ξενία. Η Ξενία όταν μεγάλωσε, ήταν στην μορφή ωραιότατη αλλά πολύ περισσότερο στην ψυχή ήταν στολισμ ένη με σπάνιες αρετές και χάρες. Αυτή η ευλογημένη κόρη αν και δεν πήγε στο σχολείο κατάφερε όμως με την βοήθεια των καλών γονέων της να μάθει ανάγνωση για να μπορεί να διαβάζει και να εμβαθύνει καθημερινά, στα νοήματα και διδάγματα του Βιβλίου της Ζωής, δηλ., της Αγίας Γραφής.

Ακόμη η Ξενία αυτό που ήθελε περισσότερο από κάθε άλλο ως νέα κοπέλα δεν ήταν να μαθαίνει τα νέα της γειτονιάς της και να φλυαρεί συνεχώς με ξένες υποθέσεις, αλλ ά να καλλιεργεί την ψυχή της «εις Χριστόν», και να αρέσει σ' Αυτόν, λαμβάνοντας συγχρόνως παράδειγμα προς μίμηση από τους βίους των Αγίων και ηρωικών Μαρτύρων της πίστεως.

Την εποχή εκείνη μαρτυρούσαν κατά χιλιάδες οι άνθρωποι για την πίστη και την αγάπη του Χριστού. Πράγματι πολύ σύντομα δεν άργησε να έλθει και η δική της σειρά γιατί ο παμπόνηρος διάβολος ετοίμαζε σχέδιο φοβερού πειρασμού.
  




Εκμεταλλευόμενος το σωματικό κάλλος της νεαρής Ξενίας, εξαγρίωσε τον Έπαρχο της Καλαμάτας τον Δομετιανό προκαλώντας του σατανικό πάθος και έρωτα για αυτή. Αυτό συνέβη όταν μια ημέρα ενώ πήγαινε ο Δομετιανός για κυνήγι είδε την Ξενία να εργάζεται στο αγρόκτημά της, την ερωτεύτηκε, και αμέσως ήθελε να την πάρει γυνα ίκα του με την προϋπόθεση όμως, εκείνη, να αρνηθεί την πίστη της και να θυσιάσει στα αρχαία και ψεύτικα είδωλα.

Στην αρχή ο Έπαρχος προσπάθησε με γλυκόλογα και με υποσχέσεις υλικών αγαθών να την κερδίσει. Όταν όμως είδε την σταθερότητα στις αρχές της και όταν άκουσε την ομολογία της υπέρ του Χριστού, άλλαξε στάση και χρησιμοποίησε τις απειλές, την ωμή βία, και φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια. Δεν μπόρεσε παρά τα μαρτύρια να κ άμψει την αντίσταση της πιστής και ηρωικής κόρης. Στο τέλος αφού υπέμεινε καρτερικά η Αγία Μεγαλομάρτυς Ξενία όλα τα βασανιστήρια του αντίχριστου επάρχου, παρ έδωσε την ψυχή της στο Σωτήρα Χριστό δι' αποκεφαλισμού, την 3η Μαΐου του έτους 318 μ.Χ.
 



Εκείνη αν και ολιγογράμματη και άπειρη και παρά το νεαρό της ηλικίας της είχε σωστά φιλοσοφήσει την ζωή γνωρίζοντας ποιος είναι ο σκοπός αυτής. Προτίμησε να χάσει τις υλικές ματαιότητες αυτού του κόσμου θυσιάζοντας ακόμα και την επίγεια ζωή της, για να κερδίσει την μόνιμη και ένδοξη αιώνια ζωή εντός της πανευφρόσυνης Βασιλε ίας του Θεού. Η Αγία Ξενία δεν λησμονούσε αλλά εφάρμοζε εμπράκτως αυτό που τονίζει ο αληθινός και διαχρονικός λόγος του Θεού «τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδ ίσει τον κόσμο όλον και ζημιωθεί την ψυχή αυτού; Δηλαδή: Γιατί, τί θα ωφελήσει τον άνθρωπο να κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο και να χάσει την ψυχή του; Ή τι αντάλλαγμα μπορεί να δώσει ο άνθρωπος για την ψυχή του;»
  



Η ψυχή του ανθρώπου όπως εξηγεί ο Κύριος έχει ανυπολόγιστη αξία και αιώνιο προορισμό, αυτό το είχε καταλάβει από πολύ νωρίς η Αγία Ξενία. Συνεπώς για την αξ ία της ανθρώπινης ψυχής θα πρέπει και εμείς οι σημερινοί χριστιανοί να νοιαστούμε σοβαρά, καλλιεργώντας την αθάνατη ψυχή μας με τις εντολές του Χριστού, με έργα αρετής και τρέφοντάς την με την αδιάλειπτη προσευχή μαζί με τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας, όπως έπραττε πάντοτε και η συμπατριώτισσα μας Αγία Ξενία.




ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΞΕΝΙΑΣ



ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΞΕΝΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου